- سوره سینما - http://www.sourehcinema.ir -

جشنواره فجر ویترین سینما‌ است

Neshast-Hashieh1

به گزارش سوره سینما [1]، نشست خبری فیلم سینمایی «حاشیه» در چهل‌وچهارمین جشنواره فیلم فجر با حضور محمد علیزاده‌فرد کارگردان، یوسف منصوری تهیه‌کننده و سعید هنرمند طراح صحنه برگزار شد.

محمد علیزاده‌فرد کارگردان «حاشیه» در ابتدای این نشست گفت: اتمسفر فضا و خرده اتفاقات موجود گرته‌برداری از واقعیت شده است. ارجاعاتی به پرونده‌های قضایی هم اتفاق افتاده است.

منصوری تهیه‌کننده فیلم نیز در مورد دلایل انتخاب این فیلم، عنوان کرد: اصلی‌ترین دلیل این انتخاب خود محمد علیزاده‌فرد بود. ما پیشنهادی برای تولید فیلم دیگری داشتیم اما من در جلسات ابتدایی آن فیلم گفتم که دغدغه من محمد علیزاده‌فرد است؛ زیرا او، از فیلم کوتاه شروع کرده است و پله‌پله پیش رفته است و تحصیلات سینمایی دارد. حمایت از این دسته افراد به نظرم توسط ما بسیار مهم است. موضوع دیگر فیلمنامه بود. وقتی با دوستانم در سازمان سینمایی سوره، فیلمنامه را بررسی کردیم، دیدیم پتانسیل‌های بسیاری دارد، حرفی که فیلم دارد حائز اهمیت است.

طراح صحنه «حاشیه» بیان کرد: ما اتفاقاً وقتی بنا است که کار رئال یا هایپررئالیی کنیم، کار سختی داریم زیرا این عوامل دست طراح را می‌بندد. ما ۳۸ تا ۴۰ لوکیشن داشتیم؛ از این تعداد ۲۵ لوکیشن را چیدمان کردیم و دکور ساختیم.

علیزاده‌فرد درباره میزان مستند بودن فیلمنامه، بیان کرد: نفس این واقعه رخ داده است و بنا به مناسباتی که در درام وجود دارد، تغییراتی در آن ایجاد کردیم.

منصوری درباره هجمه وارد شده به فضای حضور در جشنواره فیلم فجر، با توجه به ویدیوی منتشر شده از مهران احمدی، اظهار کرد: هرکسی مسئول نظر خودش است. فضاهای احساسی که رخ می‌دهد، فضاهای ماندگاری نیست و گذرا است. جشنواره مسئله مهمی است و ویترین سینما است. امثال علیزاده‌فرد که فیلم ساختند، کجا باید اثر خود را به نمایش بگذارند؟ در خیابان نیز زندگی جاری است. حال بد تمامی دوستانی که در جشنواره حضور پیدا نکردند را درک می‌کنم، به‌هرحال عزیزانی به شهادت رسیدند و این موضوع ناراحت‌کننده است.

وی تأکید کرد: خیلی تمایلی به نظر دادن روی نظر دیگران ندارم. این موضوع توسط صحبت‌هایی دریکی از نشست‌های جشنواره آغاز شد، که به نظر من مواردی که در آن نشست به همکاران ما بیان شد، خیلی جالب نبود اما هر ۲ واکنش احساسی بود و نباید خیلی آن را جدی گرفت.

علیزاده‌فرد افزود: ما بیش از اینکه، افرادی که حاضر هستند و آن‌هایی که نیستند را مورد اتهام قرار دهیم، باید آن‌هایی را مورد اتهام قرار دهیم که در دوره‌ای که در ایران بودند آثار شعاری تولید کردند که واقعاً من نمی‌کنم. این دسته از افراد فاشیست‌های رسانه‌ای هستند، دلیلی نیست که همدیگر را متهم کنیم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره استفاده از لباس روحانیت در فیلم بیان کرد: ما در حاشیه‌های شهر تعداد زیادی مسجد متروک داریم که باید توسط روحانیون ابقا شود، در صورتی که روحانیون مشغول این ابقا شوند، بسیاری از موارد حل می‌شود زیرا رسالت‌ آن‌ها این است.

این کارگردان در پاسخ به پرسشی دیگر درباره انتخاب هادی کاظمی، مطرح کرد: من با آن چیزی که از آقای کاظمی دیده بودم، این پتانسیل وجود داشت که ایشان علاوه بر حضور موفق در قامت نقش‌های کمدی در نقش‌های جدی هم حضور داشته باشد. هادی خیلی همراه بود و نقش سختی را ایفا کرد.

وی درمورد دلیل انتخاب این ایده و میزان دغدغه‌مندی نسبت به موضوع فیلم، گفت: کاملاً برآمده از دغدغه شخصی است. ایده در سال ۹۸ شکل گرفت، ۱۴۰۱ به بنیاد سینمایی فارابی ارائه شد و گفتند که سیاه نمایی است، در نهایت در سال ۱۴۰۴ موفق به تولید فیلم با حمایت حوزه هنری شدیم.

علیزاده‌فرد درباره رویکرد آسیب‌شناسی فیلم، توضیح داد: من بنا به تجربه زیسته خودم در آن محله‌ها فیلم را ساختم. یک روحانی در دوره‌ای واقعاً توانست موجب تغییر در یک محله بشود.

تهیه‌کننده «حاشیه» هم در پاسخ به پرسشی درباره سیاه‌نمایی در این فیلم، یادآور شد: سیاه‌نمایی تعریف مشخصی دارد. اینکه ما دوربین‌مان را به محله‌های لوکس ببریم به این معنا نیست که سیاه‌نمایی نمی‌کنیم و اگر به محله‌های حاشیه‌نشین و فقیرنشین برویم به این معنا نیست که سیاه‌نمایی می‌کنیم، بلکه روایت کاراکترها و اتفاقات است که می‌تواند فیلم را به سمت سیاه‌نمایی ببرد یا نه. «حاشیه» داستان یک روحانی است که وارد یک محله فقیرنشین می‌شود و اتفاق تلخی‌ برایش رخ می‌دهد و سعی می‌کند مشکلی را مرتفع کند.