- سوره سینما - http://www.sourehcinema.ir -

شورای سینمای استان اردبیل با حضور وزیر ارشاد برگزار شد

Cinema-Ardebil

به گزارش سوره سینما [1] به نقل از اداره کل روابط عمومی سازمان سینمایی، در این جلسه که صبح امروز ۳ مرداد در محل استانداری اردبیل برگزار شد، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی گفت: استان اردبیل می تواند قاب سینمایی خوبی از نظر تاریخی، تمدنی و منابع انسانی برای ایران باشد و شورای سینما نیز با همین نگاه شکل گرفت که چگونه می توانیم در مسیر ارتقاء سینمای ایران که یکی از افتخارات ما با هنر ایران معاصر است، کار کنیم.

سید عباس صالحی ادامه داد: در دهه نود شاهد یک پیش داوری بودیم که با مرگ سینما روبرو هستیم، افت مخاطب تا ۹ میلیون نفر، تعداد سینماهایی که روز به روز بسته می‌شدند و به ۲۵۵ عدد رسید اما در سال ۱۴۰۳ چیزی در حدود ۳۵ میلیون مخاطب سینما داشتیم و تعداد سینماها از ۲۵۵ به ۸۵۵ عدد رسید که این امر نشان دهنده این است که در برخی موارد با مداخلاتی که صورت می گیرد می تواند در یک دهه موثر باشد و تغییراتی در زیرساخت و فضای مخاطب نیز بوجود آمد.

وی خاطرنشان کرد: این استان با ویژگی‌هایی که دارد در مقایسه با استان‌های هم جوارلایق جایگاه تاریخی و معاصر این استان نیست و همت استاندار که خودشان هنرمند هستند و تعلق خاطر به حوزه هنر دارند، امیدواری ایجاد می‌کند که جلسات مستمرتری برای شورای سینما در این استان برگزار شود و در پایان دولت چهاردهم شاهد اتفاقاتی باشیم که روند سریع و رو به رشد داشته باشد.

وزیر فرهنگ با تشکر از استاندار و همه مدیران استان، بیان کرد: سینما، صدا و رسانه امروز جهان است و اگر بخواهیم صدایی برای شنیده شدن داشته باشیم از طریق سینما می‌توانیم انجام دهیم.

وی ادامه داد: در جنگ دوازده روزه و جنگ تحمیلی رمضان فیلم های کوتاه، مستند و حتی در جشنواره شانگهای فیلم «قمارباز» که مربوط به جنگ بود، ارائه شد که قطعا از این طریق فرصتی برای دیده و شنیده شدن فرهنگ، تمدن و مقاومت هایمان داریم.

صالحی در پایان با بیان اینکه باید سینما را جدی بگیریم، بیان داشت: هنرهای سنتی مان زیاد هستند اما  یکی از هنرهای معاصرمان که در جهان اعتبار دارد و باید از آن صیانت کنیم، سینما است و حتما سینمای استانی و منطقه‌ای فرصت قابل توجهی برای سینمای ملی ایجاد می کند.

استان اردبیل استعدادهای درخشانی دارد

رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی نیز در سخنانی با اشاره به زیرساخت‌های سینمایی اردبیل، گفت: اردبیل شهری با فرهنگ و معرفت است و آوازه‌اش نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان پیچیده است. اما متأسفانه زیرساخت‌های سینمایی این استان، شایسته‌ این نام و آوازه نیست. شب گذشته فرصتی دست داد تا حضوری کنار سینما ایران اردبیل داشته باشیم. اردبیل از نخستین شهرهای این خطه بوده که دارای سینما بوده و سینما در آن ریشه‌ای عمیق تاریخی و میراثی دارد. اما اکنون با وجود تنها دو سالن سینماآن هم در وضعیتی نامطلوب، به نظر می‌رسد که به توسعه‌ زیرساخت‌ها آنچنان که باید و شاید توجه نشده است.

فریدزاده عنوان کرد: از سوی دیگر، استان اردبیل دارای استعدادهای بسیار زیادی است. دو سال پیش، آقای رضا جمالی با فیلم «سونسوز» موفق به دریافت جایزه ویژه از داوران جشنواره فیلم فجر شد و هم‌اکنون با حمایت سازمان سینمایی، در حال ساخت فیلمی در این منطقه است. در جلسه‌ای که دیروز با برخی از سینماگران داشتیم، نکته‌ای گفتند که برای بنده بسیار جالب بود؛ بیان کردند که فیلم ساخته‌شده با لهجه‌ اردبیلی، در تمام این خطه و آذربایجان قابل پخش است، در حالی که فیلمی با لهجه‌ دیگر ممکن است به زیرنویس نیاز داشته باشد. این موضوع نشان می‌دهد که می‌توان بازاری گسترده‌تر و فراتر از مرزهای ایران برای چنین فیلم هایی در نظر گرفت.

رئیس سازمان سینمایی تصریح کرد: چند سال پیش، دکتر صالحی در زمان وزارت خود در دولت دوازدهم، در سفری به آذربایجان، تولید مشترکی بین ایران و آذربایجان را کلید زدند. به نظر می‌رسد هنگامی که از سینمای ملی سخن به میان می‌آید، منظور گسترش این سفره و سبد کالایی و فرهنگی است. یکی از راه‌های تحقق این امر نیز تولید آثار بومی است که به همان لهجه و زبان باشند و بتوانند مخاطبان گسترده‌تری را جذب کنند.

وی تاکید کرد: شعار «ایران فقط تهران نیست» که مطرح شد، در اینجا به‌خوبی مصداق می‌یابد؛ چرا که با تشکیل شوراها در هر استان، از ظرفیت‌های بومی برای متنوع‌سازی این سبد کالایی استفاده می‌شود. اگر تولیدات در این استان تقویت شوند، بازار هدف نه تنها محدود به منطقه نخواهد بود، بلکه امکان صادرات به کشورهای دیگر نیز فراهم می‌شود، همان‌طور که فیلم مذکور در چرخه‌ اکران قرار گرفته و می‌تواند در استان‌های آذری‌زبان مخاطبان خاص خود را داشته باشد.

فریدزاده درباره جذب استعدادها از طریق انجمن سینمای جوانان نیز گفت: متأسفانه زیرساخت‌های انجمن سینمای جوانان ایران در استان اردبیل چندان مطلوب نیست. درحالی که توجه به سینمای جوانان می‌تواند مرکزی برای کشف استعدادهای درخشان استان باشد. اگر فهرست بلندبالای سینماگران این دیار را مرور کنیم، از زنده‌یاد اکبر عبدی (که جا دارد در همین جا درگذشت این هنرمند گرانقدر را تسلیت بگوییم و تقدیر چنین بود که در زمان فوت ایشان به استانشان سفر کنیم) تا جمشید هاشم‌پور، اتابک نادری، زنده یاد ملاقلی پور و بسیاری دیگر، همگی گواه بر این هستند که این استان مملو از فرهیختگان و هنرمندان عزیز است. اما جای تأمل دارد که چرا این ظرفیت‌ها برای خود استان به‌کار گرفته نمی‌شوند.

وی با اشاره به شکل گیری صندوق توسعه سینما در استان ها خاطرنشان کرد: در شورای سینما که در استان‌های دیگر برگزار شد، پیشنهادی مطرح می‌شد مبنی بر اینکه صندوق توسعه سینما زیرنظر استاندار شکل بگیرد و هم افزایی میان نهادهای مختلف ایجاد و بودجه ها براساس الویت بندی استان تخصیص پیدا کنند. با تشکیل این صندوق هم در حوزه تولیدات بومی و محلی و هم زیرساخت می تواند اتفاقات خوبی رقم بخورد. همانطور که آقای ایل بیگی اشاره کردند وضعیت کل ایران در مقایسه با کشورهای همسایه مانند آذربایجان و ترکیه خوب نیست اما در سال ۱۴۰۳ با ۳۵ میلیون مخاطب، رشد قابل توجهی را شاهد بودیم و به نظر می رسد این ظرفیت در استان ها نیز وجود دارد.

رئیس سازمان سینمایی در پایان بیان داشت: درباره ساخت اثری درباره شاه اسماعیل صفوی شاید بهترین ظرفیتی که بتواند وسعت موضوع را در خود جای دهد سریال است و بهتر است صداوسیما و پلتفرم ها در این زمینه همکاری کنند و از دل آن سریال نسخه سینمایی هم تولید شود.

مسعود امامی یگانه استاندار اردبیل در این برنامه تصریح کرد: با توجه به نکات و مطالب ارزشمندی که عزیزان بیان کردند، به نظر می‌رسد ضرورت دارد که شورای سینمای استان به‌صورت مستمر و با حضور بنده و آقای رجبی مدیر کل محترم ارشاد تشکیل جلسه دهد. همچنین لازم است اعضای شورا، مسائل و جزئیات مطرح‌شده را اولویت‌بندی کرده و اقدامات کارشناسی دقیقی در این خصوص صورت پذیرد.

استاندار اردبیل درباره تأمین زیرساخت‌ها و منابع مالی استان اردبیل عنوان کرد: بخشی از موضوع تأمین زیرساخت‌ها و منابع مالی در سطح استان قابل پیگیری است؛ از جمله تأمین زمین از طریق راه‌وشهرسازی و شهرداری‌ها که نمونه موفقی از آن را در شهرستان مشکین‌شهر شاهد هستیم و می‌تواند الگویی برای سایر شهرستان‌ها باشد. شهردار و شورای اسلامی شهر نیز در این خصوص همت والایی داشته‌اند. هرچند منابع استانی محدود است، اما می‌توان از این حیث نیز مساعدت کرد. حمایت از سرمایه‌گذاران و ارائه تسهیلات بانکی از دیگر راهکارها است. همچنین پیشنهاد می‌شود برای این امر ردیف بودجه‌ای ملی در نظر گرفته شود. در چارچوب اجرایی استان، آمادگی کامل داریم تا هر گونه پیشنهاد کارشناسی از سوی دوستان ارائه شود و ما آن را پیگیری کنیم.

وی افزود: بحث دوم مباحث نرم‌افزاری، مخاطب‌شناسی و بررسی میزان استقبال از سینما در استان اردبیل است که ضروری است که عزیزان برنامه‌ریزی دقیقی در این حوزه انجام داده و اقدامی کارشناسانه صورت گیرد تا این موضوع در استان نهادینه شود. در بازدید از سینماهای موجود، استقبال مخاطبان مشهود بود که باید نیازسنجی دقیق در این زمینه و ارائه پیشنهادهای عملیاتی، از سوی اعضای شورا در دستور کار قرار گیرد.

امامی در پایان با اشاره به ظرفیت‌های استان اردبیل گفت: همان‌طور که اشاره شد، استان اردبیل از نیروی انسانی مستعد در حوزه‌های مختلف نظیر کارگردانی، بازیگری، فیلمبرداری و سایر رشته‌های سینمایی برخوردار است. همچنین لوکیشن‌های طبیعی و تاریخی جذاب، بستر مناسبی برای تولیدات سینمایی فراهم آورده است. در حال حاضر، حدود پنج تا شش پروژه فیلم سینمایی و انیمیشن در استان در دست اقدام است که تلاش می‌شود به مرحله اجرا برسند. از جمله مطالبات مطرح‌شده، پروژه فیلم شاه اسماعیل صفوی است که باید در چارچوب شورای سینمایی، سهم استان و سهم وزارتخانه و مساعدت‌های مدیران محترم تعیین و تدوین شود. امید است با عنایت حق تعالی گام‌های مؤثری در این زمینه برداشته شود.

در این جلسه امیر رجبی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل، علیرضا اسماعیلی معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی، احد بیوته نماینده استان اردبیل در مجلس شورای اسلامی، حبیب ایل بیگی مدیرعامل موسسه سینماشهر و بهروز شعیبی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان توضیحات و نقطه نظرات خود را مطرح کردند.

محمدرضا فرجی سرپرست دفترحقوقی، عملکرد و امور استان‌ها، سید حجت طباطبایی مدیر کل حوزه ریاست و مسعود نجفی مشاور رییس و مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی از دیگر حاضران در این جلسه بودند.

در این جلسه یاد اکبر عبدی بازیگر تازه درگذشته سینما به عنوان یکی از هنرمندان استان اردبیل گرامی داشته شد.