سوره سینما

پایگاه خبری-تحلیلی سینمای ایران و جهان

sourehcinema
تاریخ انتشار:۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در ۱:۲۵ ب.ظ چاپ مطلب
از کیارستمی و فرهادی تا روستایی؛

نگاهی به تاریخچه پرافتخار سینمای ایران در جشنواره فیلم کن

Kiarostami-Farhadi-Roostaei

به بهانه حضور فیلم سینمایی «زن و بچه» ساخته سعید روستایی در جشنواره کن نگاهی به تاریخچه حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره کن انداخته‌ایم.

به گزارش سوره سینما، نوزدهم فروردین‌ماه بود که در مطلبی به پیش‌بینی حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره کن پرداختیم و با مشخص شدن زمان نمایش فیلم‌ها نگاهی به تاریخچه حضور فیلم‌های ایرانی در این جشنواره انداخته‌ایم.

سینمای ایران از دهه ۱۳۶۰ به بعد توانست در مواردی توجه جهانیان را به خود جلب کند. جشنواره فیلم کن به عنوان یکی از معتبرترین رویدادهای سینمایی جهان، همواره میزبان فیلم‌سازان ایرانی بوده و تاکنون حدود ۴۰ جایزه به سینماگران ایرانی اعطا کرده است.

اولین حضور رسمی سینمای ایران در کن به سال ۱۳۴۰ و فیلم «کورش کبیر» ساخته مصطفی فرزانه در بخش مسابقه فیلم‌های کوتاه بازمی‌گردد. ولی اولین جایزه سینمای ایران در کن در سال ۱۳۴۳ به فیلم «طلوع فجر» ساخته احمد فاروقی قاجار در بخش فیلم‌های کوتاه تعلق گرفت.

پس از ۲۸ سال وقفه، عباس کیارستمی در سال ۱۳۷۱ با فیلم «زندگی و دیگر هیچ» جایزه‌های بهترین فیلم بخش نوعی نگاه و جایزه روسلینی را دریافت کرد.

اما به همین‌جا اکتفا نکرد و در کل دهه ۱۳۷۰ نقطه عطفی برای سینمای ایران در جشنواره کن بود. جعفر پناهی در سال ۱۳۷۴ با «بادکنک سفید» سه جایزه شامل دوربین طلایی، فیپرشی و بهترین فیلم بخش پانزده روز کارگردان‌ها را کسب کرد. عباس کیارستمی نیز در سال ۱۳۷۶ با «طعم گیلاس» نخل طلای کن را به طور مشترک با فیلم ژاپنی «مار ماهی» دریافت کرد و افتخار دیگری را برای سینمای ما به ارمغان آورد.

Kiarostami-Cannes

برخی دیگر از این فیلم‌ها عبارت‌اند از: «تخته سیاه» سمیرا مخملباف که جایزه داوران بخش مسابقه را دریافت کرد، «زمانی برای مستی اسب‌ها» که دوربین طلایی و دو جایزه دیگر به دست آورد.

اصغر فرهادی نیز با فیلم‌های «فروشنده» و «قهرمان» در این جشنواره حضور داشته و جوایزی چون بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی) و بهترین بازیگر مرد (شهاب حسینی) و جایزه بزرگ هیأت داوران را به دست آورده است.

Farhadi-Cannes

امسال نیز سینمای ایران در هفتاد و هشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم کن حضور دارد.

«یک تصادف ساده» ساخته جعفر پناهی فیلمی است که در بخش مسابقه اصلی حضور دارد و قرار است پس از کن در جشنواره فیلم سیدنی نیز به نمایش دربیاید.

اما «زن و بچه» به کارگردانی سعید روستایی فیلم کشورمان است که در بخش مسابقه اصلی حضور دارد و قرار است ۲ و ۳ خرداد به نمایش درآید.

Zan-Va-Bache

داستان این فیلم با موضوع انتقام و بخشش است که پریناز ایزدیار را در نقش یک پرستار بیوه به تصویر می‌کشد که با پسر یاغی خود دست و پنجه نرم می‌کند. هنگامی که یک حادثه غم‌انگیز رخ می‌دهد، او خود را درگیر احساس خیانت می‌بیند.

حضور کارگردانان ایرانی در بخش مسابقه اصلی نشان‌ دهنده تداوم کیفیت سینمای ایران است. درحقیقت این حضور نشان‌دهنده پویایی و تنوع سینمای ایران است. با توجه به سابقه درخشان فیلم‌سازان ایرانی در این جشنواره، می‌توان امیدوار بود که امسال نیز شاهد موفقیت‌های دیگری از سینمای ایران در کن باشیم.