مینا سادات آیتالهی کارگردان انیمیشن «در واپسین سالهای عمر» در گفتگو با سوره سینما درباره این انیمیشن گفت: انیمیشن «در واپسین سالهای عمر» در حال حاضر در مرحله موسیقی و صداگذاری قرار دارد. این انیمیشن حدود ۵ ماه است که مراحل انیمیت و کامپوزیت را تمام کرده و به مرحله موسیقی و صداگذاری رسیده و دلیل طولانی شدن این مرحله آن است که یک بار برای این انیمیشن موسیقی ساخته شد اما نقدها و اصلاحات بسیاری به آن وارد شد.
وی ادامه داد: همچنین متوجه شدم چالشهای زیادی در این انیمیشن وجود دارد که ساخت موسیقی را برای آن دشوارتر کرده است به همین دلیل مجبور شدم از پایه و اساس تغییرات بزرگی به بخش موسیقی بدهم تا بتوانم کیفیت کار را بالا نگه دارم. از آنجایی که کیفیت کار در اولویت من و همچنین تیم مرکز گسترش بود، به همین دلیل اختصاص دادن زمان بیشتر به این پروسه اجتناب ناپذیر بود.
این کارگردان درباره شکلگیری ایده ساخت این انیمیشن توضیح داد: ایده این انیمیشن در یکی از کلاسهای داستاننویسی دانشگاه به ذهنم رسید و به دنبال یک شخصیت منحصر به فرد و متفاوت بودم تا از دید آن به دنیا نگاه کنم و احساسات شخصی آن را موشکافی کرده و نمایش بدهم. ایده زال بودن شخصیت اصلی با الهام از شاهنامه و تغییر آن به جنسیت خانم برای من جالب شد.
وی اضافه کرد: همچنین برای کامل کردن این ایده، نگاهی به تجربه شخصی خود انداختم و به این نتیجه رسیدم که فردی با تفاوتهای ظاهری بارزی را به تصویر بکشم که به خاطر این تفاوتها مورد تمسخر جامعه قرار گرفته و طرد میشود و حالا زندگی این شخصیت چگونه تحتالشعاع قضاوتهای جامعه قرار میگیرد. برای این منظور دوره تاریخی قاجار را برای روایت داستان در نظر گرفتم تا بتوانم بسته بودن دید جامعه و مردم آن دوره را توجیه کنم.
کارگردان «در واپسین سالهای عمر» درباره موضوع این اثر توضیح داد: موضوع این انیمیشن درباره دختر زالی است که در پیدا کردن دوست مشکل دارد، اما زمانی که با لیلی دوست میشود شرایط به گونهای رقم میخورد که این دو نمیتوانند دوست بمانند و شخصیت زال مدتها برای دیدار دوباره لیلی و دوستی با او منتظر میماند و سختیهای جامعه را تحمل میکند.
آیتالهی درباره تأثیر درخشش انیمیشن ایران در اسکار و جشنوارههای بینالمللی مطرح کرد: درخشش انیمیشن ایران در جشنوارههای بینالملل تأثیر فوقالعاده و انکارناپذیری در انیمیشن ایران دارد که مهمترین آن ایجاد یک انگیزه بزرگ و غرور برای کارگردانها و انیماتورهای ایران است تا کار خود را با عشق و اراده بیشتری ادامه دهند.
وی ادامه داد: همچنین دیدگاه مثبتی را نسبت به این رشته در میان نوجوانان در حال تحصیل و خانوادهها ایجاد میکند تا اجازه دهند فرزندانشان در این رشته تحصیل کنند و به آینده شغلی آنها اعتماد بیشتری داشته باشند. از طرف دیگر این موفقیتها دید مجامع بینالملل را نسبت به انیمیشن ایران از جنبههای مثبتی تغییر میدهد و راه را برای ورود آثار ایرانی به بازار جهانی هموارتر میسازد و در نتیجه در اقتصاد ملی تأثیر بسزایی ایجاد میکند.
مینا سادات آیتالهی درباره اوضاع و احوال انیمیشن مطرح کرد: انیمیشن ایران تا سالهای اخیر با سرعت بسیار آرامی در حال پیشرفتهای کوچک بود و دلیل آن هم نبود حمایت داخلی از این مدیوم و نبود آگاهی از قابلیتها و تأثیرات بزرگ آن در میان مردم و سرمایهگذاران بود و همیشه به عنوان آثاری کودکانه در نظر عام شناخته میشد.
وی افزود: اما امروزه معتقدم با ساخته شدن انیمیشنهای بلندی همچون «پسر دلفینی» یا «ببعی قهرمان» کم کم آگاهی مردم نسبت به وجود انیماتورهای حرفهایمان در ایران افزایش پیدا کرد و همین امر توجه سرمایهگذاران را هم به این صنعت بیشتر کرده است و موفقیت انیمیشنهای تجربی ما در جشنوارههای بینالمللی نیز به افزایش این آگاهی کمک بسیاری کرده است.
این کارگردان انیمیشن ادامه داد: در حال حاضر راه طولانیای برای صنعت انیمیشن ایران وجود دارد تا کمبودها و نقصهایش را اصلاح کند و به فرم انیمیشنهای استاندارد صنعت سرگرمی نزدیک و به بازارهای بزرگ جهانی مثل آمریکا، چین و ژاپن وارد شود و همچنان نوپا محسوب میشود اما این مسیر روز به روز درحال هموار شدن است و امید زیادی به آینده انیمیشن ایران و انیماتورهای با استعدادمان دارم.
مینا سادات آیتالهی در پایان درباره کارهای آینده خود گفت: در حال حاضر مشغول کار بر روی یک پروژه موزیک ویدیوی کودک برای یوتیوب و همزمان در حال کار به عنوان انیماتور بر روی یک انیمیشن کوتاه تجربی دیگر هستم. در حال حاضر قصد دارم به عنوان انیماتور به کسب تجربه و مهارت در سبکهای مختلف و نرمافزارهای مختلف تمرکز کنم تا شاید در آینده بتوانم انیمیشنهای کوتاه یا بلند با کیفیت و خلاقانهای را کارگردانی کنم.